Sociální šatník v Ostravě již předal více než tunu šatstva

21.01.2015 14:20

Sociální šatník v Ostravě již předal více než tunu šatstva

Úřad Moravská Ostrava a Přívoz s Charitou Hrabyně rozjeli ojedinělý projekt.

Klienti sociálního šatníku mohou jednou týdně čerpat materiální pomoc.

„Co potřebujete ještě?" ptá se pracovnice sociálního šatníku a rozhlíží se po regálech.

„Nějaké pyžamo a zimní bundu," říká žena, která má už na stolečku vedle sebe hromádku věcí pro sebe i svou rodinu kromě dámského oblečení a dětských zimních botiček i starý kuchyňský mixér.

Sociální šatník.Na chodbě stojí další lidé, které pracovnice odboru sociálních věcí doporučily k návštěvě sociálního šatníku.

Budou si tak moci zadarmo vybrat z oblečení, domácího textilu, ale i obuvi a kuchyňských spotřebičů.

„Sociální šatník v Nádražní ulici otevřel úřad centrálního obvodu. Využili jsme nabídky Charity Hrabyně, se kterou spolupracujeme. Začátkem loňského roku přišli s možností využití jejich sbírky ošacení, obutí a domácích potřeb pro naše klienty," popisuje vedoucí oddělení sociální péče Jana Holásková.

Odbor sociálních věcí vytyčil podmínky, které musí návštěvník sociálního šatníku splňovat.

„Klienti přicházejí pouze na základě doporučení sociálních pracovníků, kteří detailně znají sociální poměry a potřeby těchto rodin. Vybírají si věci jen pro sebe nebo pro potřebu svých dětí," přibližuje sociální pracovnice, která v oboru pracuje už pětadvacet let.

Kromě sociálně slabých rodin s dětmi služeb sociálního šatníku využívají i osoby bez přístřeší, senioři v tíživé životní situaci, osoby v hmotné nouzi, lidé propuštění z výkonu trestu, občané postiženi živelnými pohromami a obyvatelé azylových domů.

„V loňském roce jsme část sbírky odvezli i na ubytovny. Věci i oblečení, které máme v sociálním šatníku, jsou pěkné a klienti jsou za ně velmi rádi. Setkáváme se často s vděčností. Lidé jsou rádi i třeba jen za to, že mají možnost vybrat si oblečení podle velikostí," podotýká Jana Holásková a zároveň odmítá možnost, že by lidé přinesli nějaké své obnošené šatstvo a chtěli ho darovat. „Oblečení od lidí nepřijímáme," říká.

17.1.2015

Autor: Tereza Pintérová  Zdroj: Deník.cz